Viininmaistelun ABC

24/07/2018 0 By admin
Viininmaistelun ABC

Viininmaistelu on harrastus, joka juontaa juurensa niinkin pitkälle kuin 7000 vuoden taakse. Viinin valmistus opittiin aluksi Iranissa 5000 eaa., ja se levisi vasta paljon myöhemmin Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan, jotka ovat nykyisin viinintuotannon jättimaita. Viininmaistelua harrastivat aluksi vain kaikista rikkaimmat, kun taas nykyään sen voisi sanoa olevan hyvin keskiluokkainen harrastus. Niin kuin urheilusta tai maalaamisesta, myös viininmaistelusta nauttii ja uudet makuelämykset ja jatkuvasti kasvava tieto eri lajikkeista ja valmistustavoista pitävät mielenkiinnon yllä.

Maistelussa on neljä vaihetta:

  1. Ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan viinin ulkonäköä; onko se tummaa vai haaleaa, tuntuuko se jäävän lasin reunoille kallistettaessa.
  2. Toisessa vaiheessa arvioidaan viinin tuoksua lasissa. Tuoksu on yksi maistelun tärkeimmistä osista, sillä se vaikuttaa vahvasti itse viinin makuun.
  3. Seuraavaksi arvioidaan suutuntumaa, eli sitä, miltä viini tuntuu suussa. Onko maku pistävä vai lempeä, valtaako se koko suun vai keskittyykö se kielen päähän?
  4. Lopuksi arvioidaan vielä jälkimaku, eli miltä suussa maistuu nielemisen tai sylkäisyn jälkeen.

Arviointi

Viininmaistelussa käytetään usein arviointitaulukkoja, joissa on järjestäjästä tai maistelijasta riippuen eri kriteerejä. Arvioitavat pääkriteerit ovat yleensä viinin väri, rakenne suussa, tuoksu, maku ja jälkimaku. Useat lisäävät muita mittareita, kuten hapokkuuden, hedelmäisyyden ja kuivuuden. Lopuksi pyritään arvioimaan kuinka hyvin kaikki nämä ominaisuudet ovat sovussa, eli onko viini esimerkiksi liian hapan verrattuna sen hedelmäisyyteen. Viinejä myydessä käytetään yleensä useampia eri arviointitaulukoita näyttämään ostajalle eri maistelijoiden mielipiteitä. Jos ostaja taas on sommelier, hän pääsee itse maistelemaan viinejä.

Viininmaistelussa tärkeää on aktiivinen taulukkojen täyttäminen. Maut unohtuvat helposti seuraavan lasin saapuessa, minkä takia maistelutilaisuuksissa pyritäänkin pitämään mahdollisimman pitkiä taukoja eri viinien välillä. Monilla ammattilaisviininmaistajilla on kymmenien vuosien kokemus eri viineistä, ja osa on aloittanut jo lapsena! Kaikille viinejä ammatikseen maisteleville anatominen kielikartta on varmasti tuttu käsite. Ihmisen kieli havaitsee vain neljä päämakua, suolaisen, happaman, makean ja karvaan. Tämän takia viininmaistelussa pyritään rauhassa tunnustelemaan viinin makua ja tuntua suun kaikissa kohdissa.

Sokkomaistelu

Viiniä pitäisi oikeasti maistella niin sanotusti sokkona. Jotkut jopa sitovat maistajan silmät niin, ettei hän pääse näkemään viiniä lainkaan, kun taas toiset käyttävät yksinkertaisesti tummia viinilaseja, joiden läpi ei näe, tai piilottavat itse viinipullon ja sen etiketin maistajalta. Tumma lasi estää maistajaa arvioimasta viinin väriä – jos viini on todella tummaa, sen olettaa yleensä olevan maultaan vahvaa ja koko suun valtaavaa. Tällainen ennakko-oletus vaikuttaa vahvasti lopulliseen mielipiteeseen, jonka maistelija antaa viinistä.

Jos maistaja sattuisi näkemään viinin valmistusmaan tai vuoden, hän saattaa muodostaa vahvan ennakko-oletuksen. Jos ei ole lainkaan yhdysvaltalaisen viinin ystävä, on vaikea muuttaa mielipidettään toiseen, vaikka viini olisikin yllättävän hyvää. Lisäksi valmistusvuoden tietäminen voi vaikuttaa lopputulokseen. Monet maistajat nimittäin vertailevat vuosikertoja toisiinsa, ja on tilastollisesti hyvin yleistä, että kahdesta viinistä valitaan aina vanhempi. Sokkomaistelu on paras tapa saada maistajasta irti mahdollisimman puolueeton vastaus, jolloin yksikään valmistaja ei päädy syyttä syrjityksi.

Sommelierit

Sommelier on ranskaa, ja tarkoittaa viinin tuntijaa. Tavallisimmin sommelierit työskentelevät ravintoloissa, ja toimivat viinien sisäänostajina. He maistelevat tarjolla olevia ostovaihtoehtoja samaan tapaan kuin yleensäkin viininmaistelijat, täyttäen erilaisia arviointitaulukoita ja vertaillen makuja toisiinsa. Sommelierit toimivat ravintoloissa myös suosittelijoina. Monet asiakkaat pyytävät sommeliereilta apua viinin valintaan tiettyä ateriaa varten. Sommelierit sitten osaavat suositella ravintolassa tarjolla olevia viinejä kaikkiin ruokalajeihin; sopiva valkoviini kalan kanssa, punaviini, joka korostaa lihan makua, tai jotain makeaa jälkiruoaksi.

Sommelieriksi voi kouluttautua muutamien kuukausien maksullisten kurssien kautta. Tällaiset lyhyet opinnot eivät kuitenkaan anna opiskelijalle virallista pätevyyttä, vaan enemmänkin erottavat hänet täysistä noviiseista. Oikeaksi ammattilaiseksi tuleminen vaatii yleensä pohjalle ensin ravintola-alan tutkinnon, ja sitten muutamien vuosien sommelier-tutkinnon. Sommeliereita koulutetaan enimmäkseen Ranskassa ja Italiassa, ja opinnot saattavat maksaa monia tuhansia euroja. Jos haluaa jatkaa viininmaistelua harrastuksena vielä töidenkin ohella, joutuu tietenkin maksamaan hieman ylimääräistä. Ammatti on kuitenkin hyvin haluttu, ja toki myös palkittu.

Kenelle harrastus sopii?

Viiniharrastus sopii kaikille alkoholista, tai enemminkin juuri viineistä, terveesti kiinnostuneille. Se avaa monenlaisia mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi juuri sommelierina ravintoloissa toimimisen, sekä tietenkin aktiivisemman matkustelemisen. Niin kuin muidenkin harrastuksien parissa, myös viiniharrastuksesta saa ympärilleen uusia mielenkiintoisia ihmisiä ja erilaista ajanvietettä. Aluksi se saattaa viedä hieman enemmän rahaa, etenkin jos harrastukseen ei ole mitään pohjaa, kuten esimerkiksi maistelulaseja, tai jos haluaa aloittaa maistelun ravintoloissa. Yleensä yhden illan maistelut ravintolassa maksavat noin 50-150 euroa.

Kohti tulevaisuutta

Viininmaistelu on monia tuhansia vuosia vanha harrastus, joka on saanut enemmän harrastajia ja yleisöä erilaisten televisio-ohjelmien, sekä tietenkin aikakausilehtien yleistyessä. Monet huippukokit kiertelevät ympäri maailmaa kuvaamassa viinitarhoja ja niiden toimintaa, avaten viinikulttuuria isommalle yleisölle. Viinikoulut Ranskassa ja Italiassa ovat täydempiä kuin koskaan, ja kiinnostuneita osanottajia riittää myös pienemmillä kesän tai syyskauden mittaisilla kursseilla. Ilmastonmuutos tulee pidentämään kasvukautta entisestään, jolloin viinibisnes tulee kasvamaan huomattavasti. Viininmaistelun voisikin sanoa olevan tulevaisuuden harrastus!