Viiniharrastus

24/07/2018 0 By admin
Viiniharrastus

Monet jännittävät viiniharrastuksen aloittamista sen vaikeuden tai aiheuttaman rahapulan pelossa. Suomessa viiniharrastusta pidetään yleisesti varakkaiden matkustelijoiden ajanvietteenä, ja on yleinen harhaluulo, että viiniharrastajat kävisivät säännöllisesti kalliilla reissuilla Etelä-Ranskan viinitiloilla maistelemassa kirkkaimpia uutuuksia. Tämä ajatusmaailma on kuitenkin hiljalleen muuttumassa. Todellisuudessa harrastus sopisi loistavasti keskiluokkaisten vapaailtoihin ja viikonloppuihin. Tarvitset vain hieman ylimääräistä aikaa ja muutaman kympin itse viinipulloja varten. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma siinä missä salikortin tai maalausvälineidenkään hankinta ei ole.

Monet saattavat myös jättää harrastuksen sikseen, jos ensimmäinen maistettu lasi ei miellytä. On myös hyvin yleistä, että luovutaan kokonaisesta päälajista, esimerkiksi punaviineistä, jos Merlot tai jokin muu rypälelaji ei sovi itselleen. Viineissä on kuitenkin niin paljon eroja, myös päälajien – puna-, valko-, ja roséviinien – sisällä, että voisi melkein väittää kaikille löytyvän mieluisensa. Seuraavalla kerralla voi kokeilla esimerkiksi eri maalaista, tai vanhempaa vuosikertaa. Myös viinilasilla ja lämpötilalla on suuri vaikutus lopulliseen makuun.

Tavallisimmillaan viiniharrastajat vain maistelevat itse Alkosta tai ulkomailta ostelemiaan viinejä vapaa-ajallaan. Lasillinen ruoan yhteydessä tai vaikka elokuvaa katsoessa voi olla hyvinkin rentouttavaa, sekä tietenkin myös loistava makuelämys. Viinien tiedetään korostavan ruokien makua, ja sopivan täydellisesti joihinkin kastikkeisiin ja pataruokiin. Valkoviini tuo särmää risottoon, ja punaviinistä voi tehdä maittavan kastikkeen esimerkiksi riisin kanssa. Jos on aikeissa syödä vielä vaikka hedelmiä tai muuta jälkiruokaa, voi kokeilla makeaa valko- tai roséviiniä!

Monen pullon ostaminen yksin voi tulla tyyriiksi, ja siksi monet keräävätkin pienen kaveriporukan, jonka kesken maisteluhetket jaetaan. Hyvä tapa on esimerkiksi sopia jokaisen tuovan yhden pienen pullon jostain tietystä hintahaarukasta mukanaan. Tällöin jokaiselle riittää maisteltavaa, eikä pulloja jää tolkuttoman paljoa yli. Hyvät viinit voi kirjata ylös ja tietoa voi hyödyntää tulevaisuuden illanviettoja ja juhlia varten. Maisteluhetket ystävien kesken tutustuttavat uusiin makuihin ja niiden yhdistelmiin, sekä ovat ennen kaikkea hauskoja.

Viininmaistelutilaisuudet

Monet ravintolat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden osallistua erilaisiin viininmaistelutilaisuuksiin. Tilaisuuksien hinta riippuu lähinnä maisteltavien viinien sekä osanottajien määrästä ja tietenkin myös viinien vuosikerroista. Yleensä viinejä on noin 6, ja ne arvioidaan yksinkertaisia taulukkoja käyttäen. Jos haluaa, viinejä voi maistella myös täysin sokkona esimerkiksi silmät sidottuna tai tummasta lasista. Välissä saa myös halutessaan syödä, eli viinejä voi maistella yhdessä ruoan kanssa. Tilaisuuksien lopuksi asiakkaat voivat myös ostaa tuotteita, joihin ehkä tykästyivät.

Myös monet viinitarhat -ja tilat, joita ei Suomesta oikeastaan löydy, järjestävät viininmaistelutilaisuuksia. Innokkaat harrastajat saattavatkin lähteä Etelä-Eurooppaan kokeilemaan paikallisia makuja, tai poiketa loman aikana satunnaisilla tiloilla. Tilojen hinnat maistelujen suhteen ovat usein hieman korkeammat, sillä viinit ovat heidän itse paikallisesti tuottamiaan, mutta ympäristön autenttisuus korvaa korkeamman hinnan. Kuumana paistava aurinko, kirkas taivas, vihreinä kukkivat puut ja kukkien tuoksu. Viiniä maistellaan aurinkovarjojen alla ja nautitaan. Jos johonkin viiniin tykästyy, sitä voi ostaa pullon mukaan.

Valitse oikea lasi

Itse lasilla on paljon merkitystä viiniä juodessa. Viinin pitää esimerkiksi saada tarpeeksi ilmaa, että sen maut pääsevät kunnolla valloilleen. Tämän takia eri viinilajeilla on erilaiset lasit; punaviinilasit ovat selkeästi isompia ja yleensä myös avoimempia kuin valkoviinilasit, sillä punaviini tarvitsee yleisesti enemmän kosketuspintaa ilman kanssa. Lasin tarkoitus ei kuitenkaan ole vain taata viinille tilaa hengittää, vaan sen muoto ja lasin reuna määräävät myös mihin kohtaan kieltä viini osuu ensimmäisenä.

Monet aloittelijat kamppailevat viinilasien valinnan kanssa. Jos ei ole koskaan aikaisemmin harrastanut viinejä, oikean lasin muistaminen voi olla vaikeaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että valkoviinilasit ovat selkeästi pienempiä, ja niistä voi juoda myös kuohuviiniä ja roséta. Punaviinilasit taas ovat isompia, ja niistä voi juoda myös valkoviiniä. Monet valkoviinit tarvitsevatkin hieman enemmän yllä mainitsemaamme kosketuspintaa ilman kanssa, jolloin kapeat valkoviinilasit eivät aina sovellu tehtävään. Lasiakin tärkeämpää voisi kuitenkin sanoa olevan viinin lämpötilan.

Säilytä sopivassa lämpötilassa

Lämpötila vaikuttaa viinin makuun. Laadukkaan ja maistuvan viinin voi pilata helposti tarjoilemalla sitä liian kylmänä tai vaihtoehtoisesti liian lämpimänä. Monet uudet harrastajat pohtivatkin usein, miten saada viini oikean lämpöiseksi ilman coolereita. Kaikista helpoin tapa on laittaa viini jääkaappiin x ajaksi. Tuhdin punaviinin voi laittaa huoneenlämmöstä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, että siitä saa 18 asteista, ja makean valkoviinin 2-3 tunniksi, että se olisi tarjoiluhetkellä 8 asteista. Yleisesti punaviini tarjoillaan lämpimämpänä kuin valko- tai roséviinit.

Minustako viiniasiantuntija?

Viinit ovat harrastuksena maistuva ja leppoisa. Ravintolat ja viinitarhat toki järjestävät erilaisia maistelutilaisuuksia, mutta niissä ei ole pakko käydä kutsuakseen itseään harrastajaksi. Voit kerätä kiinnostuneen kaveriporukan tai kokeilla viinejä itseksesi. Voit istua elokuvan ääressä, täytellä arvostelutaulukoita, tai valmistaa maittavia aterioita ja nauttia viiniä yhdessä niiden kanssa.

Jos oikein innostut, voit osallistua erilaisille kursseille ja parhaimmillaan vaikka hankkia itsellesi kokonaisen tutkinnon kyseiseltä ajalta. Joka tapauksessa, nautinnollisia hetkiä viinien parissa!