Viini ruuanlaitossa

24/07/2018 0 By admin
Viini ruuanlaitossa

Viinin käyttö ruuanlaitossa ei ole millään tapaa uusi juttu. Varsinkin ranskalaiset ovat aivan ykkösiä käyttämään viiniä ruuanlaitossa ja ovathan he kuuluja kokkaustaidoistaan muutenkin. Tarkoittaako tämä sitä, että vain ranskalainen Michelin-kokki voi onnistuneesti käyttää viiniä ruuanlaitossa? Ei missään nimessä! Kuka tahansa voi oppia käyttämään viiniä ruuanlaitossa ja tuomaan vanhoista ruuista uusia puolia esiin. Aivan kaikkiin ruokiin viiniä ei tietenkään voi lisätä, mutta ennakkoluulottomasti kokeilemalla viinistä voi löytää hienon mausteen moneen odottamattomaankin ruokalajiin.

Viiniä lorahtaa helposti pataan, marinadiin, keittoon tai soosiin. Viini syventää ruokien makuja entisestään ja tuo ruokaan hapokkuutta. Se on erinomainen osa ruokia, mutta sen käyttö on osalle hämärän peitossa. Mitä viiniä käyttää, minkä verran, ja missä vaiheessa? Lisätessäsi suolaa ruokaan ei ole kovin suurta merkitystä, missä vaiheessa sen teet, mutta sama ei päde viiniin. Tämä on yksi syy, miksi moni ei välttämättä halua edes lähteä yrittämään. Mutta huoli pois, se ei ole vaikeaa.

Miksi käyttää viiniä ruuanlaitossa?

Viini on vanha ja jalo neste niin lasissa kuin ruuanlaitossakin. Viini antaa ruualle usein lisämaustetta ja mureutta. Lisäksi se auttaa ruuan haudutuksessa ja antaa sille loppusilauksen. Viini on varsinkin juhlaruokien perusraaka-aine, mutta sinun ei tarvitse odottaa juhlia sen käyttämistä varten. Viini antaa ruokiin uusia kulmia, jotka ilman viinin käyttöä jäisivät kokematta. Käyttöyhteyksistään riippuen viini tuo ruokiin erilaisia vivahteita, kuten aromikkuutta, täyteläisyyttä, hapokkuutta, syvyyttä, hedelmäisyyttä tai makeutta. Viini on siis monipuolinen maustaja.

Viinin käyttökohteet ovat monipuoliset. Sitä voi käyttää osana alkuruokia, kuten keittoja, jolloin alkoholi haihtuu pois, koska viini lisätään alkuvaiheessa. Se ei silti mene hukkaan, koska viinin hapot ja hedelmäisyys säilyvät ja tuovat makua keittoon. Kylmiin kastikkeisiin viinillä taas saa notkeutta ja terävyyttä. Myös samppanjaa ja kuohuviiniä voidaan käyttää ruuanlaitossa erityisesti tuomaan kuohkeutta keittoihin ja kastikkeisiin juuri ennen tarjoilua. Viinistä erityisesti pitävät voivat tehdä viinihyytelöä, jossa käytetty viini maistuu aivan itseltään.

Millainen viini kelpaa?

Perussääntö on käyttää viiniä, jota itse joisit. Vaikka viini tuleekin osaksi ruokaa ja sen muita makuja, ei tämä tarkoita, että kannattaa käyttää kaikista halvinta ja epälaadukkainta viiniä, mitä sattuu löytämään. Maku tulee pullosta ruokaan kaikesta huolimatta sellaisenaan, joten huono maku ei muutu maagisesti hyväksi. Kannattaa myös käyttää samaa tai samantyylistä viiniä, jota on tarkoitus tarjoilla ruuan kanssa. Silti arvokkaimmat viinit kannattaa juoda ruuan yhteydessä ja käyttää ruuanlaittoon esimerkiksi edullisempaa pöytäviiniä.

Pelkkä viinin hinta ei kerro millaista viiniä kannattaa käyttää, koska viiniä on laaja skaala kaikissa hintaluokissa. Viinin makeus ja hapokkuus korostuvat entisestään padoissa ja kattiloissa. Tästä syystä varmoja valintoja ovat nuorehkot ja kuivat valkoviinit. Hyviä esimerkkejä ovat Chardonnayt, Pinot Grigiot ja Sauvignon Blancit. Punaviineistä puolestaan toimivat erityisen hyvin etenkin keskitäyteläiset ja kuivat pöytäviinit. Näistä hyviä esimerkkejä ovat italialaiset Pinot Noirit ja Chiantit, sillä ne ovat hyviä yleisviinejä, joita käyttää kokkailuun.

Missä vaiheessa ja minkä verran?

Viinin lisäysvaihe riippuu aina pitkälti siitä, millainen ruoka on valmistumassa. Esimerkiksi risottosäännön mukaan sipuli ja riisi tulee ensin kuullottaa ja vasta sen jälkeen lisätään viini. Viinin taas täytyy antaa imeytyä kokonaan ennen muun liemen lisäämistä. Kastikkeet tehdään samaan tyyliin, eli viini keitetään ensin kokoon ennen muita nesteitä. Tällä tapaa viinin maku ehtii tiivistyä, koska liha- tai kasvisliemen kanssa lisättynä mausta tulee yleensä terävä ja raaka. Pelkkänä mausteena käytettäessä viini taas lisätään vasta viime tingassa.

Myös käytettävän viini määrä riippuu pitkälti valmistettavasta ruuasta. Litran keittoon sopiva määrä voi olla 1 dl viiniä. Vastaavasti pidempään kypsyviin ja rasvaisiin ruokiin voi käyttää reilusti enemmänkin. Esimerkiksi 1 kg lihaa voi vaatia yhdestä kuuteen desiä viiniä oman maun mukaan. Tästä syystä on hyvä käyttää samaa viiniä, mitä aikoo tarjoilla, koska sitä harvoin menee muutamaa desiä enempää. Näin pääset käyttämään lopun viinin hyödyksi saman tien, eikä sinun tarvitse miettiä kuinka se säilyy.

Punaista vai valkoista?

Punaviiniä ja valkoviiniä tulisi käyttää erilaisiin ruokiin parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi, sillä ne eroavat toisistaan muutoinkin kuin pelkän värin puolesta. Punaviini sopii erityisesti liharuokien ja runsaiden kalaruokien kastikkeisiin. Lisäksi punaviiniä voi mainiosti käyttää sieniruokiin, burgundinpataan, coq au vin:in ja haudutettuihin päärynöihin.

Valkoviini puolestaan sopii hyvin simpukoille ja äyriäisille. Lisäksi myös possulle, osso bucolle, kermaisille sieniruuille ja kasvisten haudutukseen. Tietysti valkoviini on myös elintärkeä osa voi-valkoviinikastiketta, sillä olisihan nimi muutoin erittäin hämäävä.

Bon apetit!

Viini on erinomainen raaka-aine ruuanlaitossa. Se taipuu moniin eri ruokiin ja se tuo niihin makuja, joita ei muilla mausteilla saa aikaiseksi. Lisäksi toisin kuin suola, maku muuttuu joka kerta kun käytät eri viiniä, sillä eihän yksikään viini maistu aivan samalle. Käyttökään ei ole usein tavallisia mausteita hankalampaa, kunhan muistat tietyt säännöt lisäysajan suhteen. Ota siis tämän artikkelin opit omiksesi ja ilahduta perhettäsi tai ystäviäsi tarjoilemalla heille viinillä maustettua ruokaa.